Klei heeft mij altijd gefascineerd

 

"Dit aardse materiaal in je handen te nemen en om te vormen tot iets tastbaars brengt je direct tot de essentie."

 

Twintig jaar geleden - tijdens mijn carrière als modestylist voor verschillende grote Nederlandse modetijdschriften - ben ik in aanraking gekomen met klei. Ik werd er op slag door gegrepen.

 

De kunst van keramiek

Natuur, architectuur en vormgeving hebben mij altijd geïnspireerd. Tijdens mijn functie als hoofddocent bij de Academie Artemis, begeleidde ik vele studiereizen naar o.a. Milaan, Parijs, Londen en Berlijn en ontdekte ik steeds meer over het gebruik van diverse vormen, materialen en kleuren.

Vier jaar geleden besloot ik om me volledig aan de keramiek te wijden en al mijn opgedane kennis en ervaring hierbij in te zetten. Ik volgde diverse intensieve leertrajecten bij gerenommeerde keramisten. Eerst in Kopenhagen, daarna in Jingdezhen - dé porseleinstad van China - en tenslotte bij meerdere ateliers in New York.

Weer terug in Amsterdam, heb ik me aangesloten bij het Amsterdams Klei Bedrijf. In dit mooie atelier, opgezet door twee bevlogen keramistes, is naast eigen creatie en productie, ook ruimte voor het overdragen van de keramische kunst. Hier heb ik letterlijk mijn draai gevonden en komt mijn jarenlange ervaring als docent ook goed van pas.

 

Eigen en uniek

Ik werk met lijnen en rondingen met een eenvoudige, maar krachtige uitstraling en met minimalistisch kleurgebruik. De tactiliteit van klei leent zich hier bij uitstek voor.

Keramiek gaat voor mij over het creëren van unieke objecten met een eigen waarde. Mijn ontwerpen zijn een combinatie van esthetiek en functionaliteit, die door dagelijks gebruik ook écht onderdeel van je leven worden.

Vanuit de behoefte het ‘creëren met klei’ te delen, ben ik begonnen met het geven van lessen en ook praktische en inspirerende workshops. Op die manier kan ik laten zien en ervaren dat iedereen creativiteit in zich draagt én een eigen, unieke vorm kan geven aan dit mooie materiaal.